• Bucuresti
  • Galati
  • Tel. +4 031 824 15 90
  • 1st Blanduziei Street, Sector 2
  • Tel. +4 031 824 15 90
  • 3rd Brăilei Street, 1st Floor

POLITICI PUBLICEFINALIZAT 

In viziunea noastra, politicile publice inseamna pur si simplu solutii la problemele de interes public. Astfel, dorim sa ne canalizam eforturile spre gasirea acelor solutii care sunt fezabile, valoroase si sustenabile si care sa aiba un impact cat mai puternic asupra vietii noastre. De asemenea, dorim ca acest proces sa fie bazat pe parerea cetatenilor, care sa ofere o directie solutiei optime.

Este bine cunoscut faptul ca jucam un rol limitat in viata publica. De obicei suntem chemati la alegeri sa ne exercitam dreptul la vot si astfel sa influentam politicile publice pe urmatorii patru ani. Insa, pe parcursul unui mandat, nu avem cai eficiente prin care sa influentam decizii importante care afecteaza comunitatile din care facem parte, fie ele la nivel local, regional sau international.

In Romania, ca si in alte tari de altfel, ne confruntam cu un acces limitat la luarea deciziilor care privesc viata noastra de zi cu zi. Acest lucru se datoreaza lipsei unor mijloace eficiente prin care sa ne oferim aportul la solutionarea problemelor de interes public, dar si unor factori de ordin personal.

Mijloacele prin care in general putem propune solutii la problemele comunitatii noastre constau in participari la sedinte ale Consiliului Local, Judetean, si ale institutiilor centrale; audiente; trimiterea de scrisori, email-uri, faxuri la autoritati; sau folosirea mass-mediei. Aceste mijloace sunt rareori eficiente si deseori demoralizante.

Totusi, nu ne implicam in viata comunitatii si datorita situatiei noastre socio-economice, lipsei unui impact asupra procesului de luare a deciziilor, lipsei de timp si bani, lipsei de informatii si cunostinte asupra problemelor pe care dorim sa le rezolvam, si lipsei increderii in abilitatile noastre de a fi eficienti.

Asociatia SMART propune astfel o noua metoda prin care sa ne aducem aportul la solitionarea problemelor comunitatii din care facem parte, folosind site-ul www.PoliticiPublice.ro. Acest site ne permite doua lucruri importante:
1. sa semnalam o problema la care dorim sa gasim o solutie fezabila, valoroasa si sustenabila si
2. sa propunem o solutie la problemele deja postate pe site si la care se cauta solutii.

Dupa ce strangem un numar suficient de propuneri de solutii, staff-ul SMART va parcurge urmatorii pasi pentru a sprijini si promova solutiile cele mai bune:

1. Mai intai analizam fiecare solutie in parte si recomandam solutia care este fezabila, valoroasa si sustenabila. In viziunea noastra, o solutie fezabila presupune sa poata fi realizata de o organizatie anume sau in colaborare cu alte organizatii. O solutie valoroasa trebuie sa aduca beneficii cetatenilor dintr-o comunitate anume, iar o solutie sustenabila atrage sprijinul opiniei publice si al autoritatilor, astfel incat acestea sa decida sa o finanteze.

2. Dupa ce stabilim solutia potrivita, elaboram o “Scrisoare Deschisa” in care prezentam o scurta analiza a problemei si recomandam solutia. Vom acorda credit si persoanelor care au contribuit cu idei la solutie.

3. Scrisoarea deschisa va fi trimisa apoi celor abilitati sa puna in practica solutia noastra.

4. De asemenea, vom arhiva scrisoarea pe site-ul www.PoliticiPublice.ro astfel incat oricine poate sa o copie pe calculatorul personal si sa o trimita oricui crede ca ar putea influenta favorabil implementarea solutiei.

5. In curand, vom lansa si “SolveNet Webcast”. Aceasta este practic o scurta emisiune TV online, unde explicam si promovam solutia noastra.

6. Deoarece propunerile de solutii vin de la cetateni, vom promova si persoanele care vor fi propus solutia cea mai buna sau care si-au adus un aport substantial la solutia respectiva.

Consideram ca daca parcurgem toti acesti pasi, vom avea sanse mai mari sa influentam favorabil politicile la nivel local, regional si national. Folosirea Internetului intr-un mod constructiv si a acestui website in special ne va permite sa ne indeplinim misiunea, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Astfel vom reusi sa generam impreuna “politici publice facute de cetateni!”

Pentru mai multe detalii:

http://www.politicipublice.ro

PUBLICATII

Consultati documentul aici >>> E-PARTICIPATION